מידע לתושב

הסכם לדוגמא חיזוק ועיבוי

הסכם לדוגמא פינוי בינוי

 
 
לצפיה והורדה לחץ על הקישור 
 

 

הסכם לדוגמה למתן שירותים משפטיים בפרויקטי התחדשות

 
הסכם לדוגמה למתן שירותים משפטיים בפרויקטי פינוי-בינוי או תמ"א 38, נועד להסדיר את ההתקשרות בין בעלי דירות בפרויקט פינוי בינוי או תמ"א 38 לבין עורך הדין בו בחרו לייצגם. מטרת המסמך היא לתת כלים בידי בעלי הדירות לקבוע את מסגרת השירותים המשפטיים שיינתנו להם לצורך קידום פרויקט התחדשות עירונית ולהגדיר את תקופת מתן השירותים, באופן שיאפשר להם לקבל את מלוא השירות הנדרש להם במהלך תקופת הפרויקט.
הסכם זה הוא מסמך מנחה, הניתן לשינוי על ידי הצדדים בהתאם לעסקה המסוימת ולהעדפותיהם.
 
 

 

מה כדאי לבדוק לפני שאני חותמת על פינוי בינוי או תמ"א 38?

 
חתימה על כל מסמך הנוגע לנכס שלכם הוא צד רציני הדורש התייחסות רצינית. רכזנו עבורכם את הנקודות שהכי כדאי לשים אליהם לב לפני שחתומים.
 
על מה רוצים להחתים אותי? האם מדובר בהסכם סופי, יפוי כח לתכנון, יפוי כח לעורך דין דיירים.
האם הגורם המבקש להחתים עובד מול עיריית יבנה? לעיתים פועלים בשטח יזמים ללא תיאום מול העירייה. מכיוון שהעירייה מגדירה את המדיניות של מה יכול להיבנות, חשוב לבדוק שהיזם מתואם מול העירייה.
האם יש עו"ד שמייצג אותי? טרם חתימה על מסמך כלשהו, על בעלי הנכסים הבניין להתקשר ישירות עם עורך דין שתפקידו לייצג את האינטרסים שלכם בפרויקט. מקובל כי שכר הטרחה של העורך דין יתקבל מהיזם שיבחר לביצוע הפרויקט.
האם הוסבר לי תוכן המסמך עליו התבקשתי לחתום? רובנו לא עורכי דין מקרקעין ומתקשים להבין את השפה המקצועית במסמכים מסוג זה. אחד התפקידים החשובים של עורך דין הדיירים הוא להסביר את מהות כל מסמך עליו חותמים בעלי הנכסים.
כיצד ובאיזה נסיבות אוכל לבטל את חתימתי? חשוב להחזיק בתשובה חד משמעית לשאלה זו. נרצה לדעת באיזה נסיבות נוכל להתנתק מההסכם.
האם יש נציגות פעילה של בעלי הנכסים בבניין? לבעלי נכסים יכול להיות הרבה מאוד השפעה על פרויקט מסוג זה. הדבר תלוי ביכולת שלכם לפעול ביחד כקבוצה מאוחדת. לשם כך, יש להקים נציגות דיירים שתייצג את האינטרסים של בעלי הנכסים מול עו"ד הדיירים, היזם והעירייה. מדובר בתפקיד התנדבותי וקריטי, על הנציגות להיות מעורבת ואחראית ככל הניתן.
 
 
 
לא חותמים לפני שמתייעצים עם המינהלת להתחדשות עירונית בעיריית יבנה! 

 

פרסום לשכת עוה"ד בנושא התנהלות עורכי דין בפרויקט התחדשות עירונית

 
פרסום לשכת עורכי הדין בישראל בנושא:
התנהלות עורכי דין בפרויקט התחדשות עירונית )את/21/67)
לאור ריבוי הפרויקטים להתחדשות עירונית בשנים האחרונות, בידי ועדות האתיקה התקבלו תלונות
רבות בעניין הנדון כנגד עורכי דין, הקשר שלהם עם היזם, הנאמנות לדיירים, טענות רבות על שידול
1 בתחום ועוד. החלטה זו מרכזת את כל החלטות האתיקה בתחום התחדשות עירונית
לצפייה בקובץ לחץ כאן
 

שיעור היטל השבחה במתחמי פינוי בינוי

 
שיעור היטלי השבחה - מתחמי התחדשות עירונית
מובאים להלן עיקרי החלטת הרשות המקומית מיום 28.04.2022 בדבר שיעור היטל השבחה במתחמי פינוי-
בינוי המקודמים בעיר יבנה:

 

מה קובעת המדיניות העירונית בשכונה שלי?

 
בשנת 2017 אישרה עיריית יבנה תכנית מתאר כוללנית אשר מגדירה את עתידה התכנוני של העיר. בתכנית נקבע כי המרקם הוותיק של העיר מיועד להתחדשות עירונית.
תכנית המתאר מחלקת את העיר ל-12 מתחמי תכנון. ההתחדשות עירונית מתמקדת במתחמים 1 "מרכז העיר", 2 " מתחם המרקם הותיק". במסגרת התכנית נקבעו צפיפות וגובה מקסימליים, תקני חניה, דרישות הנוגעות למוסדות ציבור ועוד.
כאן תוכלו למצוא את המדיניות של כל מתחם:
מתחם 1- קישור
מתחם 2- קישור
 

מה קובעת המדיניות העירונית במתחם שלי?

 
עיריית יבנה אימצה בשנת 2021 מסמך מדיניות להתחדשות עירונית לשכונות במרקם הוותיק של העיר. המדיניות קובעת מסגרת וכללים ביחס להתחדשות העירונית במרקם הוותיק. המדיניות מסמנת מוקדי התחדשות ופיתוח ומייצרת תכנון שיכווין ויניע תהליכי תכנון מפורט לבניינים. כל זאת במטרה לחדש ולשדרג את הקיים, שימור והעצמת האוכלוסייה הקיימת תוך הפיכת השכונה למוקד משיכה עבור אוכלוסייה חדשה. ראו את מסמך המדיניות להתחדשות עירונית ואת כרטסות המידע על מדיניות התכנון הרוחבית לגבי מתחמי ההתחדשות העירונית - כאן.
 

איזה מסלולים של התחדשות עירונית קיימים ביבנה?

 
בעיריית יבנה שלושה מסלולים עיקריים לחידוש המרחב:
  1. תמ"א 38
  2. פינוי בינוי
  3. שיפוץ מבנים



 

מהו מסלול פינוי בינוי?

 
מתבצעת הריסה של מספר מבנים קיימים ובמקומם מוקמים מבנים חדשים בסטנדרטים מודרניים. ניתן לבצע זאת באמצעות הריסה ובנייה של המבנה הקיים (פינוי–בינוי) או לחילופין באמצעות בניית מבנה חדש בשטח אחר לטובת הדיירים המתפנים, ובהמשך הריסת המבנה הקיים ובנייתו מחדש (בינוי–פינוי–בינוי). בפינוי בינוי יש צורך באישור תכנית מפורטת, הליך תכנוני ארוך ומורכב, המתייחס גם להיבטים תכנוניים רחבים וסביבתיים בעלי השפעה על השכונה.
 

מהו מסלול תמ"א 38?

 
פרויקט תמ"א 38 מתבצע בבניין בודד, ותכליתו היא לשפר את עמידות המבנה מפני רעידות אדמה. הפרויקט מתבצע באמצעות חיזוק ועיבוי על גבי המבנה הקיים והרחבתו (תמ"א 1, תמ"א 3) או על ידי הריסת המבנה הקיים ובנייתו מחדש (תמ"א 2). פרויקט זה מקודם בהליך תכנוני קצר יחסית, הדורש הוצאת היתר בנייה (ללא צורך באישור תכנית מפורטת). לאחר הביצוע מתקבל בניין מחוזק, משופץ, עם מעלית ועמיד לרעידת אדמה. כמו כן, במידה וניתן יורחבו הדירות הקיימות עד 25 מ"ר נוספים (כולל בניית המרחב המוגן בשטח המורחב).

קישור למדריך תמ"א 38 מטעם הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. 
 

מהו מסלול שיפוץ מבנים?

 
מסלול שיפוץ מבנים הינו מסלול המאפשר לתושבים הגרים בבניינים הזקוקים לשיפוץ לקבל מענה ותמיכה עירונית. במסגרת המסלול מתקשרים התושבים עם קבלן (בהתאם להנחיות המופיעות כאן) לביצוע עבודות שכוללות עבודות שונות בבניין כמו: צביעה, איטום גג, תשתיות שונות, שיפוץ חדר המדרגות ועוד. לתושבים תינתן האפשרות לקחת הלוואה בבנק בהתקשרות ישירה ובפריסת תשלומים נוחה, כאשר העירייה היא זו שתישא בעלויות ריבית והצמדה של ההלוואה.
 

למה חשוב שדיירים ובעלי נכסים יתארגנו כמה שיותר מוקדם?

 
בעלי הנכסים הם בעלי מרבית הזכויות בקרקע עליה עתיד להיבנות המיזם, והם המושפעים העיקריים מהפרויקט. יש צורך בהסכמתם למיזם כיוון שבלעדיה הוא לא יצא לפועל. לפרויקט המובל על ידי בעלי הנכסים מתחילתו, בהתאם לצרכיהם, סיכויי מימוש גבוהים יותר בשל מעורבותם בפרויקט. על מנת לקדם פרויקט התחדשות עירונית, מומלץ להתארגן ולבחור נציגות מוסכמת מטעם בעלי הנכסים, אשר תייצג את האינטרסים שלהם מול היזם/קבלן ואנשי המקצוע הרלוונטיים.
 

מהי נציגות דיירים ומה תפקידה?

 
מטרת הנציגות לסייע בהתארגנות בעלי הזכויות במבנה להתחדשות עירונית ולשמש כגורם המקשר ביניהם לבין כל הגורמים הרלוונטיים בפרויקט. הנציגות פועלת בהתנדבות ללא תמורה.
יובהר כי תפקידיה של הנציגות מהותיים גם במצב שבו יזם או מארגן כבר פועלים במתחם ללא קשר לכמות בעלי הנכסים אשר חתומים במתחם מאחר שמדובר בתהליך ארוך טווח המצריך את רתימת הדיירים לקידום התהליך ושילובם בו לאורך זמן.

עיקרי תפקידי הנציגות:
  • סיוע בארגון בעלי הנכסים ובניית הסכמות ביניהם.
  • הובלת תהליך בחירת עורך דין מלווה לפרוייקט (הפניה למה תפקיד עו"ד דיירים)
  • הובלת תהליכי משא ומתן וההתקשרות עם בעלי המקצוע נוספים, על ידי עריכת הליכים מוסדרים ובעזרת ליווי גורם של עו"ד הדיירים תוך הסתייעות ולווי של המינהלת להתחדשות עירונית.
  • איסוף מידע על צרכים ורצונות שוטפים של בעלי הנכסים בהקשר של הפרויקט.
  • ייצוג הסוגיות שעולות מבעלי הנכסים מול בעלי המקצוע במטרה לקבלת מענה הולם ופתרונות לאורך חיי הפרויקט.
  • עדכון שוטף של בעלי הנכסים בסטטוס הפרויקט תוך הקפדה על תיעוד מסודר של ישיבות ומפגשים.
  • הבאת סוגיות מהותיות להחלטות בפני בעלי הנכסים.

 

איך מקימים נציגות?

 
הליך בחירת הנציגות צריך להתנהל באופן דמוקרטי ושקוף. כל בעל נכס בבניין רשאי להציע את מועמדותו לנציגות. הנציגות צריכה להיות מוסכמת לכל הפחות על 51% מבעלי הנכסים בבניין.
לבחירת נציגות יש לקבוע מועד לקיום אסיפה כללית של כל בעלי הנכסים. את המודעה יש לתלות בכניסה לבניין וכדאי לעשות מאמץ לוודא כי כולם, לרבות בעלי נכסים שאינם מתגוררים בבניין, מודעים לקיום האספה. לאסיפה האשונה מומלץ להזמין נציגות מהמנהלת להתחדשות עירונית בעיריית יבנה כדי להסביר את תפקיד הנציגות ואת הכלים העירוניים העומדים לרשותה.
בסיום ההליך, יחתמו בעלי הנכסים והנציגים על כתב "הסמכת נציגות לפרויקט התחדשות עירונית".
 

 

איך מתמודדים עם אי הסכמות בדרך להתחדשות עירונית?

 
אחד המרכיבים הקריטיים להצלחת פרויקט התחדשות עירונית הוא יצירת הסכמות בין הצדדים המעורבים. במקרים רבים במהלך קידום תוכניות התחדשות עירונית מתגלות מחלוקות ונוצרים סכסוכים משפטיים. כל סכסוך ומחלוקת משפטית בין הדיירים לבין עצמם, בין נציגות הדיירים לבין עצמה, בין שכנים-מתנגדים, בין היזם או הרשויות יכול לעכב את הפרויקט זמן ממושך ולגרום למתחים בין שכנים.
אחד הכלים המשמעותיים העומדים לרשות הגורמים המעורבים בפרויקט התחדשות עירונית הוא כלי הגישור.

ביבנה פועל מרכז הגישור והדיאלוג העירוני רייך המעניק לתושבי יבנה והסביבה שירותי גישור במגוון נושאים. המרכז מורכב ממתנדבים ומתנדבות, כולם מוכשרים ובעלי תעודות המוכרות על ידי משרד המשפטים, המגשרים באים מרקעים ומתפקידים שונים אשר תורמים לידע ולמרכז. מרכז גישור ויישוב סכסוכים בקהילה פועל במטרה ליצור שינוי חברתי באמצעות העצמת הקהילה תוך לקיחת אחריות להתמודדות עם קונפליקטים ושינוי ההתייחסות והטיפול בהם. מטרת פעילות המרכז היא להעלות את איכות החיים בעיר תוך עידוד סובלנות ויצירת דיאלוג.

מרכז הגישור ביבנה עובד בשיתוף פעולה מלא עם המינהלת להתחדשות עירונית כדי לתמוך ביצירת הסכמות בתחום ההתחדשות העירונית. המגשרים עברו הכשרה בתחום ופועלים מול נציגות דיירים, בעלי דירות ויזמים. פנייה לגישור נעשית דרך המינהלת להתחדשות עירונית בעיריית יבנה.

אנו מאמינים כי לצדדים בפרויקט התחדשות עירונית אינטרס לפנות למגשר מוקדם ככל האפשר כדי להגיע לפתרון, ליישב את המחלוקת ולהימנע מהליך משפטי. מטרת עבודת הגישור היא למצוא יחד עם המגושרים פתרון אפשרי שיספק ככל הניתן מענה לצרכים של שני הצדדים בדרך למימוש הפרויקט.   
 
  

 

מה תפקידו של עו"ד דיירים?

 
עסקאות התחדשות עירונית הן מורכבות ונוגעות לנכס יקר ערך. במטרה לשמור על האינטרסים והזכויות של בעלי הנכסים מומלץ לבחור עורך דין שילווה אותכם לאורך כל הפרויקט. עו"ד דיירים טוב הינו דמות משמעותית ביותר לניהול נכון של התהליך ושמירה על זכויותיכם.
את עו"ד דיירים יש להעסיק בשלב מוקדם ככל הניתן. המלצה היא לא לחתום על חוזים או ייפוי כוח כלשהם ללא ליווי של עו"ד מטעם בעלי הנכסים.
 
תפקידיו העיקרים:
  • מתן ייעוץ שוטף, ייצוג משפטי וסיוע לבעלי הנכסים, באמצעות נציגות בעלי הנכסים, בשלבי קידום ותכנון הפרויקט.
  • ניהול מו"מ עם היזם/קבלן וייעוץ שוטף לבעלי הנכסים במהלכו.
  • ביצוע התקשרות חוזית עם היזם שנבחר, לרבות הנחיית בעלי הדירות על אילו מסמכים מחייבים יש לחתום.
  • הכנה/ בחינה של הסכמים סופיים עם יזם/ קבלן ועם נותני שירות נוספים.
  • סיוע לבעלי הנכסים בטיפול בדיירים סרבנים.
  • ייעוץ משפטי ופיקוח בכל הנוגע לליווי פיננסי או בנקאי לפרויקט.
  • מעקב אחר ביצוע התחייבויות היזם/קבלן הנבחר בהתאם להוראות ההסכם אשר ייחתם בינו לבין בעלי הנכסים התרעה ליזם במקרים שבהם אינו עומד בתנאי ההסכם שנחתם.
  • פיקוח וליווי משפטי על ביצוע רישומים בלשכת רישום המקרקעין, לרבות תיקון צו הבית המשותף.
 

 

כיצד בוחרים עורך דין דיירים?

 
פרויקט התחדשות עירונית משלב הליכים משפטיים המצריכים ליווי משפטי. אחת המשימות הראשונות של נציגות דיירים היא הליך בחירת עו"ד דיירים. הנציגות תגדיר מראש את הקריטריונים (ניסיון, המלצות, הצעת מחיר). מומלץ לפנות לשלושה – ארבעה משרדי עורכי דין בעלי ניסיון ומומחיות בתחום המקרקעין. לצורך איתור המשרדים אפשר להיעזר בשכנים, חברים ובעלי דירות בפרויקטים מתקדמים יותר.
 
שכרו של עו"ד: מקובל ששכרו של עורך הדין של הדיירים מכוסה על ידי היזם. מכיוון שישנה חשיבות גבוהה לאי תלות בין עורך הדיירים והיזם, מנקבעה פרקטיקה לפיה נכון לפעול על מנת לשמור על אי תלות. העסקת עו"ד הדיירים נעשית על ידי בעלי הזכויות בנכס במסגרת הסכם מסודר בו נקבע גם שכר טרחה של עו"ד. במסגרת ההסכם בין היזם ובין בעלי הנכסים יש לדאוג שפרטי שכר הטרחה ואופן תשלומו יופיעו בצורה מסודרת.

חובת נאמנות: וועדת האתיקה של לשכת עורכי דין הסדירה בהחלטה את 4/14 הסדירה את נושא חובת הנאמנות של עורך הדין תוך החלטה כי כי אסור לעורך דין דיירים לייצג גם את היזם/ קבלן באופן שוטף.

 

 

מידע לציבור רוכשי הדירות בפרויקט תמ"א 38/1 - שימוש בהערות אזהרה

 
הודעה מטעם ממונה חוק המכר בנושא הערת אזהרה.
להודעה לחץ כאן.  
 

 

סיוע משפטי חינמי בתחום ההתחדשות העירונית

 
רוצים לדעת על מה אתם חותמים? יש לכם שאלות משפטיות בהתחדשות עירונית?
המינהלת ההתחדשות העירונית בעיריית יבנה מזמינה את תושבי העיר לקבל סיוע משפטי ללא עלות בפרויקטים להתחדשות עירונית (פינוי-בינוי, תמ"א 38).
השירות ניתן במסגרת פיילוט של שיתוף פעולה עם הקליניקה לזכויות דיור ופיתוח עירוני של המרכז הבינתחומי הרצליה. הסיוע ניתן על ידי סטודנטים למשפטים, בליווי עורכי דין מהמשרדים המובילים בתחום.
  
פניות ניתן לפנות למינהלת להתחדשות עירונית 08-9425662 minhelet@yavne.muni.il 
 
 

 

מה תפקיד המפקח מטעם הדיירים?

 
בפרויקטים של התחדשות עירונית מומלץ כי בעלי הנכסים יתקשרו עם מפקח נפרד מזה של היזם. מומלץ לכלול את שירותיו במימון היזם עם זאת חשוב להבין שמדובר בהוצאה נוספת עבור היזם וזה עלול להשפיע על התמורות והכדאיות הכלכלית של הפרויקט. תפקידו של המפקח הוא לייעץ לבעלי הדירות בכל הנוגע לתכנון ומפרט הבנייה של הפרויקט. רצוי שהמקפח מטעם בעלי הדירות יחל את עבודתו סמוך ככל האפשר לניהול המשא ומתן עם היזם (ככה הוא יוכל לסייע בבחינת ההצעות של היזמים, לרבות תכוניות ומפרטים).
חשוב לדעת: התקשרות עם מפקח בנייה מטעם הדיירים מומלץ במיוחד בפרויקטים של תמ"א 38/1 בהם דיירים ממשיכים לגור בבניין בזמן הבנייה וכמו כן עיקר ההשפעה התכנונית היא על המפרט.
 
תפקידו העיקריים של המפקח
  • ללוות את בעלי הדירות ולייעץ בכל הנוגע להצעה התכנונית ולמפרט, החל משלב משא ומתן ועד לחתימה על הסכם .
  • לקבוע בהסכם הסדרים הנוגעים לפיקוח על הבנייה ולבחינת התאמתה לקבוע בהסכם.
  • לפקח על ביצוע הבנייה עבור בעלי הדירות, לרבות התאמתו להיתר, להסכם ולמפרט עליו חתמו הצדדים.
  • בפרויקטים של תמ"א 38/1 יכלול תפקידו גם לבקר באופן תדיר באתר לוודא שתנאי המחייה של הדיירים אינם נפגעים מעבר לנדרש.

 

איך מתמודדים עם דייר סרבן?

 
במידה ורוב מיוחס הסכים לעסקת התחדשות עירונית ויש מיעוט המסרב מסיבות בלתי סבירות, רשאים שאר הדיירים לפנות לבית המשפט באמצעות עו"ד דיירים. עם זאת, ההמלצה היא בראש ובראשונה לנסות לברר מאיפה נובעת ההתנגדות ואם ניתן לפתור את הסוגיה על ידי שיח והבנת צרכים.
 

מהן עילות סבירות לסירוב לעסקת פינוי בינוי?

 
בית המשפט רשאי להגדיר סיבה כסבירה או בלתי סבירה. עם זאת, החוק מגדיר כמה סיבות הנחשבות לסבירות לעניין סירוב לעסקת פינוי בינוי:
  • הוכח כי עסקת הפינוי ובינוי אינה כדאית כלכלית (בהתאם לחוות דעת שמאי).
  • לא הוצעו לבעל הדירה המסרב מגורים חלופיים לתקופת הקמת הבניין החדש.
  • בתנאים מסוימים לא ניתנו למסרב בטוחות או ערבויות הולמות לביצוע עסקת הפינוי ובינוי.
  • קיימות נסיבות אישיות מיוחדות של בעל הדירה המסרב ההופכות את עסקת הפינוי ובינוי, בתנאים שסוכמו עם שאר בעלי הדירות, לבלתי סבירה.
  • המסרב או בן משפחה המתגורר עמו אדם עם מוגבלות והמגורים שהוצעו ו/או דירות התמורה אינו כוללים התאמות נדרשות כפי שהיו בדירה המיועדת לפינוי.
  • התמורה שעתידה להתקבל היא בשווי נמוך מהדירה המיועדת לפינוי בשל ההתאמות, ככל שהיו, בדירה המיועדת לפינוי.
  • קשיש שלא הוצעה לו אף חלופה כפי שמחויב בחוק (ראו שאלה -מהן הזכויות של אזרחים וותיקים בפרויקט פינוי בינוי?)

 

מהן הזכויות של אזרחים וותיקים בפרויקט פינוי בינוי?

 
בעל דירה בן 75 שנים אשר התגורר בבניין בשנתיים האחרונות זכאי לקבל תמורה שונות משאר הדיירים. נוסף על אפשרות קבלת דירת תמורה זכאי אזרח ותיק לבחור באחת האפשרויות שיוצעו (או בתוך הפרוייקט או מחוצה לו) לבחירת היזם:

חלופות בתוך הפרויקט:
1. שתי דירות קטנות בשווי מצטבר של דירת תמורה.
2. דירת תמורה ששטחה קטן משטח דירת התמורה בתוספת תשלומי איזון, והכל בשווי דומה לשווי דירת תמורה.

חלופות מחוץ לפרויקט:
1. מעבר ל"בית הורים" לרבות תוספת תשלומי איזון
2. רכישת דירה חלופית ששוויה דומה לשווי מהוון של דירת התמורה
3. קבלת סכום כסף בשווי מהוון של דירת תמורה לשם רכישה חלופית

בעל דירה בן 80 המתגורר בדירה בעניינה נחתמה עסקת פינוי ובינוי ראשונה זכאי שהיזם יציע לו לבחור באחת משלוש אפשרויות למגורים מחוץ לפרויקט:
1. היזם ייתן לבעל הדירה את מלוא שווי דירת התמורה במזומן. בעל הדירה מחויב להשתמש בכסף לרכישת דירה תוך שנה.
2. היזם ירכוש עבור בעל הדירה, דירה מחוץ לפרויקט בשווי דומה לדירת התמורה.
3. מעבר ל"בית הורים".

בנוסף, בהתאם לחוק אזרחים ותיקים – בעלי דירות בגיל פרישה שזכאים להשלמת הכנסה – זכאים לסבסוד דמי התחזוקה בבניין החדש, על חשבון היזם, למשך חמש שנים.
 

 

מה הזכויות של דיירי דיור ציבורי?

 
לחצו כאן כדי לעיין במידע על הזכויות של דיירי דיור ציבור בפרויקטים של התחדשות עירונית.
מוקד טלפוני עמידר – 6266*
 
פירוט זכויות 
 

 

מהן הזכויות של אזרחים וותיקים ומסלול תמ"א 38?

 
בפרויקטים של תמ”א 38 חיזוק מבנים ועיבוי יהיה היזם חייב להציע דיור חלופי זמני לקשישים בני 80 ומעלה, וכן לאדם המרותק לביתו באופן קבוע, לתקופת ביצוע העבודות בבניין.
 

כיצד תדעו על איזה הסכם חתמתם?

 
טבלה זו מסכמת את עיקרי הסעיפים בהסכמים השונים. במידת הצורך, תוכלו לעיין בה ובהסכם עליו חתמתם ולזהות באיזה הסכם מדובר.
בסוף הטבלה קישור לחוק הרלוונטי ולשאלות ותשובות בעניין הוראות החוק.
 
 הסכם ארגון כולל  הסכם (עסקת) פינוי בינוי כולל
התחייבות מצד בעל הנכס שלא לנהל משא ומתן ולא להתקשר בכל הסכם אחר בעניין ארגון בעלי הדירות באותו בית משותף.
פרטי המארגן, שמו ומספר הזהות שלו, כתובת מקום משרדו או מקום מגוריו ודרכי יצירת קשר עמו או עם החברה בה עובד.
הסכם מסוג זה אינו כולל התייחסות לתמורות שיתקבלו.
התחייבות המארגן לאתר יזם שיוכל לבצע את העסקה וכן לפעול מול שאר בעלי הדירות בבית המשותף לצורך חתימה על הסכם הארגון.
הסכם שאינו נעשה בכתב הוא חסר תוקף
התחייבות מצד בעל הדירה בבית המשותף למכור את זכויותיו בו, כולן או מקצתן, לצורך הריסת הבית המשותף והקמת בית משותף חדש במקומו בהתאם לתכנית לפינוי ובינוי.
ייפוי כוח מבעל הדירה ליזם או לעורך דין מטעמו לביצוע הפעולות הנדרשות למימוש החוזה.
העקרונות לקביעת התמורה שיקבל כל בעל דירה לפי החוזה.
פרטי הגורם אשר יבצע את העבודות או קביעת תנאים לבחירתו.
המועדים המרביים לאישור תכנית מפורטת, לקבלת היתר בנייה ולמסירת הדירה החדשה לבעל הדירה בהתאם לחוזה.
התחייבות מטעם היזם להעמיד ערבויות לטובת בעל הדירה לשם הבטחת התחייבויותיו של היזם לפי החוזה.
 חוק התחדשות עירונית (הסכם עסקאות)תשע"ז 2017.

לשאלות ותשובות בעניין חוק התחדשות עירונית
 חוק פינוי ובינוי (עידוד מיזמי פינוי בינוי) תשס"ו 2006

שאלות ותשובות בעניין חוק פינוי בינוי
 
 

 

כמה חתימות צריך כדי לצאת לפרויקט?

 
בתמ"א 38/1 (חיזוק ועיבוי): יזם המבקש להגיש בקשה להיתר בנייה נדרש להציג הסכמה של כלל בעלי הדירות 100%. עם זאת, החוק קובע שאם ישנה הסכמה של 2/3 (67%) מבעלי הדירות בבניין, אשר לפחות שני שלישים מהרכוש המשותף צמודים לדירתם, אפשר לפנות אל המפקח על בתים משותפים והוא רשאי לבקש למנות רואה חשבון או עו"ד לחתום בשם המתנגדים.
בתמ"א 38/2 (הריסה ובנייה מחדש): בשלב הגשת התכנית נדרש יזם להציג 75% מחתימות דיירים. בשלב בקשה על היתר נדרשת הסכמה של כלל בעלי הדירות 100%. עם זאת, החוק קובע שאם ישנה הסכמה של 80 % מבעלי הדירות בבניין, אשר לפחות שני שלישים מהרכוש המשותף צמודים לדירתם, אפשר לפנות אל המפקח על בתים משותפים והוא רשאי לבקש למנות רואה חשבון או עו"ד לחתום בשם המתנגדים.
 
בפרויקט פינוי בינוי: כדי שיזם יוכל להגיש תכנית הוא נדרש להציג להציג ייפוי כח של 75% מבעלי הנכסים. בשלבים מתקדמים יותר נדרש היזם להציג הסכמה של כלל בעלי הדירות 100%. עם זאת, החוק קובע שאם ישנה הסכמה של 80 % מבעלי הדירות בכל מקבץ (בית משותף או מקבץ בתים משותפים שיש לפנות על מנת להקים מבנה חדש בודד) ולא פחות מ- 66% מכל בניין במקבץ אשר לפחות שני שלישים מהרכוש המשותף צמודים לדירתם, אפשר לפנות אל המפקח על בתים משותפים והוא רשאי לבקש למנות רואה חשבון או עו"ד לחתום בשם המתנגדים.

 

כשאעבור לדירת התמורה, האם אהיה זכאי להנחה בארנונה?

 
האמור לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי ובכל מקרה מומלץ לעקוב אחרי הוראות הדין ובפרט בתקנות הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית (הנחה בארנונה), התשע"ט- 2018.

במהלך תהליך פינוי בינוי מוכר בעל הנכס את זכויותיו על הנכס. בתום הפרויקט הוא מקבל, בהתאם לעסקת פינוי בינוי עליה חתם, דירת תמורה. לרוב, דירת התמורה היא גדולה מהנכס הקודם.
 
במקרים מסוימים, בהם בעל הנכס מתגורר בדירת התמורה, הוא זכאי להנחה בתשלומי ארנונה מכח השינוי שחל בנכס.


 

ארנונה : מי זכאי להנחה בארנונה?

 
1. מי שהוא בעל הזכויות בדירת התמורה והיה בעל הנכס הקודם לכל הפחות שלוש שנים ברציפות לפני שהוא נהרס.
2. הכנסתו החודשית של בעל הנכס אינה עולה על ההכנסה החודשית המפורטת מטה, לפי מספר הנפשות המתגוררות אתו בנכס.
 
 מספר נפשות  הכנסה חודשית ממוצעת
(מתייחסת לשנת הכספים הקודמת לשת הבקשה)
 1  15,000 ₪
 2  22,500 ₪
 3  26,100 ₪
 4  29,703 ₪
 5  36,798 ₪
 6  43,896 ₪
 7  50,994 ₪
 8  58,092 ₪
 9  65,190 ₪
 10 ומעלה  7,667 ₪ לנפש
 המספרים יכולים להשתנות בהתאם לנקבע במחלקת רשומות- משרד המשפטים – תקנות הסדרים במשק המדינה (הנחות מארנונה). הנחה בתשלומי ארנונה הן בעד השטח השווה להפרש שבין השטח החייב בארנונה בדירת התמורה לבין השטח בעודו חויב בארונה בדירת מגורים לפני פינוי בינוי (דוגמה: אם חויבתי על ארנונה בגין דירה בגודל 80 מ"ר ודירת התמורה היא בגודל של 100 מ"ר הנחה תהיה בעד ל-20 מ"ר שנוספו).
הנחה בגן ההפרש תקפה ל-5 שנים בשיעורים הבאים:
- בשנתיים הראשונות – 100%
- בין השנה השנייה לשלישית- 75%
- בין השנה השלישית לרביעית- 50 %
- בין השנה הרביעית לחמישית – 25 %
כמו כן לא תהיה העלאה בתשלומי ארנונה בשל שינוי התעריף של האזור בו נמצאת דירת התמורה לא בשל שינוי סוג הנכס, סיווגו או תת סיווגו וזאת עד תום חמש שנים.
חשוב לדעת שההנחה מתייחסת לדירת תמורה אחת בלבד

 

מה צריך להיות כלול בהסכם פינוי בינוי?

 
הסכם פינוי-בינוי הוא חוזה בין יזם לבין בעל דירה שבמסגרתו מתחייב בעל הדירה למכור את זכויותיו בדירה ליזם לצורך הריסת המבנה הקיים והקמת מבנה חדש במקומו. במדריך להסכם פינוי בינוי תוכלו להבין את עיקריו של הסכם זה. למדריך הסכם פינוי בינוי לחץ כאן
 

מה צריך להיות כלול בהסכם תמ"א 38/1 מסלול חיזוק?

 
בפרויקטים של תמ"א 38/1 מומלץ לחתום על הסכם מלא מול היזם פעם אחת בלבד (ולא על מס` הסכמים). מומלץ שהסכם עם היזם יכלול בין היתר:
  • פירוט של התמורה לבעלי הדירות
  • לוחות זמנים לביצוע הפרויקט ולהשלמתו
  • מפרט טכני
  • פירוט באשר לסיווג הקבלן שיבצע את העבודות
  • סוג המימון שיגייס היזם
  • ההתחייבות מטעם היזם להעמיד ערבויות למען בעלי הדירות;
  • אופן ביצוע העבודות: בהתחשב בכך שבעלי דירות ושוכרים ממשיכים להתגורר בבניין מומלץ לעגן בהסכם את מידת ההפרעות (שעות העבודה, התנהלות האתר והפועלים, תיאומים כשנדרשת עבודה בתוך הדירות , כללי שמירה על בטיחות במרחבים המשותפים, הגבלת מספר שעות בהן יהיו ניתוקי חשמל או מים וכו`).
  • תנאים מתלים: תנאים שרק בהתקיימם במועדים מוגדרים ייכנס ההסכם לתוקף. משמעות הדבר היא שבמקרה שאחד מהתנאים המתלים לא התקיים במועד שנקבע לכך, לא תתקיים העסקה. מקובל לקבוע תנאים מתלים בין השאר ללוחות זמנים, שינוי ניכר בהיקף
  • התמורה שסוכם עליו בחוזה, הרחבת דירה או שטח דירה חדשה.

 

כמה זמן לוקח לבצע פרויקט פינוי-בינוי?

 
פרויקט התחדשות עירונית הינו תהליך מתמשך ומורכב בו מעורבים גורמים רבים. מעורבות בפרויקטים מסוג זה דורש סבלנות וראייה ארוכת טווח. לרוב מדובר על מספר שנים ולא פעם נתקלים במחסומים ועיכובים לא צפויים. על אף הזמנים הארוכים, ניתן ללמוד מהניסיון בפרויקטים אחרים כי נציגות אקטיבית שרכשה כלים מקצועיים יכולה לתרום רבות לקידום תהליכים ומניעת עיכובים מיותרים.
 

מה תהיה התוספת לדירה בבניין במסלול תמ"א 38?

 
גודל דירת התמורה הוא פרמטר אחד בפרויקט, חשוב לזכור כי ישנם פרמטרים נוספים המשפיעים על איכות חיים ועל השבחת הנכס.
 
במסלול של תמ"א 38/1 ( חיזוק ועיבוי). בעלי הדירות מקבלים תוספת של עד 25 מ"ר (כולל ממ"ד) ומרפסת של 12 מ"ר. התמורה נקבעת בהתאם למגבלות החלות על המגרש שעליו עומד הבניין ולרווחיות הפרויקט. מגבלות התמורה נקבעו בהוראות התכנית תמ"א 38.
 
במסלול של תמ"א 38/2 (הריסה ובנייה) בעלי הדירות מקבלים דירות חדשות, במידת האפשר גדולה יותר מהדירות הנוכחיות. מתאפשרת תוספת של עד 13 מ"ר לכל יחידת דיור קיימת בבניין (הכוללת ממ"ד), מרפסת 12 מ"ר וחניה תת קרקעית. מגבלות התמורה נקבעו בהוראות התכנית תמ"א 38.
 

מה תהיה התוספת לדירה בבניין במסלול פינוי בינוי?

 
גודל דירת התמורה הוא פרמטר אחד בפרויקט, חשוב לזכור כי ישנם פרמטרים נוספים המשפיעים על איכות חיים ועל השבחת הנכס.

במסלול פינוי בינוי (ובינוי פינוי) גודל דירת התמורה תהיה לפי היתר בתוספת של לכל הפחות 12 מ"ר ולכל היותר 20 מ"ר וכן תוספת של מרפסת 12 מ"ר. הגבלת תמורה זו כפופה לכך שדירה לא תקטן מגודל של 80 מ"ר. תמורות אלו הוגדרו כמדיניות תמורות עירונית ביבנה על מנת לפתור את חסם אי הודאות בעניין התמורות ולצורך הקטנת הצפיפות בפרויקטים ובכך לשפר את איכות החיים ולהקל על התשתיות העירוניות.

 

האם ההצעה שקבלתי תואמת את המדיניות?

 
על מנת שפרויקט התחדשות עירונית יתקדם הוא צריך להיות תואם למדיניות העירונית. על מנת לברר מה המדיניות העירונית הרלוונטית למקום מגוריכם, וטרם חתימה על הסכם כלשהו, מומלץ לפנות למנהלת להתחדשות עירונית בעירייה.
 

למי ניתן לפנות כדי לקבל עזרה בנושא?

 
המנהלת להתחדשות עירונית בעיריית יבנה, הינה גוף עירוני שמטרתו לסייע לקידום התחדשות עירונית. נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה 
 
מוקד הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית
*3906 המוקד בעברית פעיל בשעות 14:00-9:00. ניתן להשאיר הודעות בשפות השונות בכל שעות היממה.